Η κοινωνικοποίηση του σκύλου τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι πολύ σημαντική, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και εξασφαλίζει ότι το κατοικίδιό σας θα μπορεί να κινείται σε οποιοδήποτε χώρο άνετα, χωρίς να δείχνει φόβο ή να φαίνεται ότι βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία.
Τι σημαίνει «κοινωνικοποίηση»;
Η κοινωνικοποίηση στην Ελλάδα έχει λανθασμένα ταυτιστεί μόνο με τις βόλτες στο πάρκο και με την επαφή του σκύλου με άλλα κουτάβια ή και με μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα. Σε αυτό, όμως, χρειάζεται προσοχή καθώς καλό είναι να προτιμάτε τη συναναστροφή του κατοικίδιού σας με σκύλους του αντίθετου φύλου και να αποφεύγετε την επαφή του με ζώα του ίδιου φύλου παρά μόνο αν έχουν μικρή ηλικία-μέχρι πέντε μηνών. Αυτό γιατί, αν έχουν διαφορετική ηλικία, το μεγαλύτερο θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει στο μικρότερο με αποτέλεσμα αυτό να καταπιεστεί και να εκδηλώσει φοβίες ή επιθετικότητα όταν μεγαλώσει.
Η κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται όταν το κουτάβι αποκτά σταδιακά ένα πλήθος εμπειριών, καθώς επισκέπτεται διαφορετικούς χώρους και έρχεται σε επαφή με διαφορετικές καταστάσεις. Όσο πιο πολλά ερεθίσματα αποκτήσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, τόσο πιο εύκολα θα κινείται με ηρεμία και σιγουριά οπουδήποτε. Τα σκυλιά που, όταν απομακρύνονται από τον οικείο χώρο τους, γίνονται ανήσυχα και επιθετικά φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους ιδιοκτήτες τους είναι αυτά που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα.
Η κοινωνικοποίηση -και συγκεκριμένα το 20% αυτής- ξεκινά από τον εκτροφέα. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε ζώο, πριν απομακρυνθεί από τη μητέρα του, έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους και έχει παίξει σε ελεγχόμενο χώρο με διαφορετικά παιχνίδια. Συνήθειες όπως το βούρτσισμα υιοθετούνται από το ζώο με ευκολία, αν ξεκινήσουν νωρίς. Το υπόλοιπο 60% της κοινωνικοποίησης του ζώου (ένα ακόμη 20% εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες) είναι ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη.
Κοινωνικοποίηση στην πράξη:
Από την πρώτη ημέρα, λοιπόν, που θα πάρετε το κουτάβι πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία κοινωνικοποίησής του, υπό εποπτεία σας και ενώ φοράει πάντα το λουρί του, ώστε να μην απομακρυνθεί και να μη φάει τίποτα από κάτω, ιδιαίτερα μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολίων του. Χώροι ιδανικοί για την κοινωνικοποίηση του ζώου μπορεί να είναι οι εξής:
– εξωτερικοί χώροι όπου υπάρχει θόρυβος και κίνηση όπως είναι το λιμάνι ή η λαϊκή αγορά
– εσωτερικοί χώροι όπως εμπορικά κέντρα ή καφετέριες όπου επιτρέπονται τα σκυλιά.
Ο εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα σωστό πρόγραμμα κοινωνικοποίησης του κατοικίδιού σας δίνοντας συμβουλές σχετικά με τα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε, τη συχνότητα των επισκέψεων και τη διάρκεια αυτών. Φροντίστε, λοιπόν, να εκμεταλλευτείτε τους πρώτους μήνες της κοινωνικοποίησης του σκύλου σας, ώστε να έχετε έναν ισορροπημένο σύντροφο σε όλη την υπόλοιπη ζωή του!
Θέο Κουτσόπουλος
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
West Virginia Canine College