Εμβολιασμοί
Τα εμβόλια προστατεύουν το ζώο μας από πολύ σοβαρές ασθένειες αλλά και εμάς από τη λύσσα και τη λεπτοσπείρωση.
Ξεκινούν όταν το ζωάκι μας γίνει 45 ημερών (1,5 μηνών).
Περιλαμβάνουν τις εξής ασθένειες: Πάρβο-εντερίτιδα (τύφος) , Carre (morva) , Λεπτοσπείρωση , Λοιμώδης ηπατίτιδα , Βήχας των κυνοκομείων και Λύσσα.
Ενδο-αποπαρασιτισμοί
Η αντιπαρασιτική αυτή αγωγή αφορά τα παράσιτα του εντέρου (σκουλήκια εντέρου, εχινόκοκκος).Πάντα χορηγείται ανάλογα με το σωματικό βάρος που έχει το ζωάκι μας κάθε φορά.
Ξεκινούν όταν το σκυλάκι γίνει 15 ημερών.
Χορηγούνται κάθε 15 ημέρες μέχρι την ηλικία των 3 μηνών (δηλαδή 6 φορές).Έπειτα χορηγούνται κάθε μήνα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών (δηλαδή ακόμη 3 φορές).
Για την υπόλοιπη ζωή του ζώου δίνουμε αντιπαρασιτικά χάπια κάθε 3 μήνες (δηλαδή 4 φορές το χρόνο ).
Εξω-αποπαρασιτισμοί
Η αντιπαρασιτική αυτή αγωγή αφορά τα έξω παράσιτα όπως τα τσιμπούρια (κρότωνες), τους ψύλλους, τις ψείρες και τις σκνίπες.
Α. SPRAY:
Προστατεύει από τα τσιμπούρια, τους ψύλλους και τις ψείρες.
Μπορεί να ξεκινήσει από την 2 ημέρα ζωής του ζώου. Οι ψεκασμοί γίνονται μια φορά τον μήνα. Πρέπει να γίνεται καλός ψεκασμός σε ολόκληρο το σώμα με τρίψιμο. Το σκυλάκι δεν πρέπει να κάνει μπάνιο 2 ημέρες πριν και 2 ημέρες μετά το ψεκασμό. Φοράμε πάντα γάντια κατά τον ψεκασμό.
Β. ΑΜΠΟΥΛΑ:
Είναι η εναλλακτική λύση αντί του spray.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
Είναι ανάλογες του σωματικού βάρους του ζώου.
Σπάμε την αμπούλα και το περιεχόμενό της το ρίχνουμε στην άνω επιφάνεια του τραχήλου του ζώου αφού πρώτα διαχωρίσουμε καλά τις τρίχες ώστε να το ρίξουμε στο δέρμα του. Εάν επρόκειτο για μεγαλόσωμο ζωάκι ρίχνουμε τη μισή αμπούλα στον τράχηλο και την άλλη μισή στη ράχη πριν από την ουρά.
Γ. ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ:
Προστατεύει από τα τσιμπούρια.
Χρησιμοποιείται από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
Το τοποθετούμε στο σκυλάκι του ζεστούς μήνες του έτους :Μάιο-Οκτώβριο.
Δ. ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ SPRAY:
Είναι spray όπως το antiphlebotom (κτηνιατρικό) και το autan spray (ανθρώπινο) και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της λεισμανίασης (Καλα-αζάρ).
Ψεκάζουμε το ζώο τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε βράδυ μετά τη δύση του ηλίου.
Ψεκάζουμε (χωρίς τρίψιμο) την κοιλιά, τις μασχάλες, τα πατουσάκια και καλύπτοντας τα μάτια του ζώου ψεκάζουμε το κεφάλι και τη μουσούδα.
Διατροφή
Μέχρι την ηλικία των 2 μηνών το κουταβάκι θηλάζει τη μητέρα του και μέσω του γάλακτος παίρνει αντισώματα που τον προστατεύουν από πολλές ασθένειες ως την έναρξη των εμβολιασμών.
Από το τέλος του θηλασμού και ως την ηλικία των 18 μηνών (δηλαδή 1,5 έτους) διατρέφεται με ειδικές τροφές για κουτάβια “puppy” τροφές. Ως αυτήν την ηλικία καλό είναι να τρώει 3 γεύματα την ημέρα. Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να τρώει την ημέρα αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και είναι ανάλογη του σωματικού του βάρους του και της καθημερινής του δραστηριότητας.
Από την ηλικία του 1,5 έτους και για το υπόλοιπο της ζωής του διατρέφεται με ξηρά τροφή για ενήλικες σκύλους. Τα γεύματα μπορούν να μειωθούν σε 2/ημέρα αλλά ποτέ μόνο ένα.
Βασικός κανόνας στη διατροφή του ζώου είναι ο εξής: Η ξηρά τροφή υπερέχει !!!!!
Αν ένα σκυλάκι τρώει μια καλή ξηρά τροφή δεν χρειάζεται να δίνουμε τίποτα συμπληρωματικό.
Καλές τροφές είναι οι τροφές premium.Ένας γενικός κανόνας είναι τα 15 kg τροφής να κοστίζουν από 40 euro και άνω. Δεν αλλάζουμε ποτέ από τη μια τροφή στην άλλη απότομα αλλά πάντα σταδιακά αυξάνοντας τη μια και μειώνοντας την άλλη. Νερό καθαρό και άφθονο όλη την ημέρα.
Μπάνιο – Περιποίηση τριχώματος
Ξεκινάμε να κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας από 6 μηνών και πάνω.
Κάλο είναι να αποφεύγουμε το μπάνιο μαζί με τους εμβολιασμούς.
Δεν κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας 2 ημέρες πριν και 2 μετά από τον ψεκασμό με το spray ή την αμπούλα για τα έξω παράσιτα. Το περιλαίμιο για τα τσιμπούρια δεν χρειάζεται να αφαιρείται για το μπάνιο.
Καλύτερα να χρησιμοποιούμε ειδικά shampoo για σκύλους (π.χ. της virbac).
Καλό είναι να αποφεύγουμε το νερό μέσα στα αυτιά του ζώου.
Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο και ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα.
Τα μακρύτριχα ζώα χρειάζονται καλό χτένισμα μια φορά την εβδομάδα ή τις 2 εβδομάδες και πάντα μετά το μπάνιο.
Υγιεινή δοντιών
Όταν το σκυλάκι είναι ακόμη μικρό καλό είναι να του μάθουμε την οδοντόβουρτσα. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για σκύλους. Το καθημερινό βούρτσισμα βοηθά πολύ στη καλή στοματική υγιεινή και συνεπώς στη μακροζωία του σκύλου μας.
Η ξηρά τροφή συμβάλει πολύ στον καθαρισμό των δοντιών λόγω της σκληρής της σύστασης.
Υπάρχουν επίσης και ειδικά sticks στα pet-shops.
Τέλος καλό είναι ο κτηνίατρος να ελέγχει την υγιεινή του στόματος του ζώου και να εκτιμά πότε πρέπει να γίνει καθαρισμός από τον ίδιο.
Στείρωση
Όταν δεν επιθυμούμε να αναπαράγουμε το σκυλάκι μας καλό είναι να το στειρώνουμε.
Με τη στείρωση προλαμβάνουμε μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις όπως: καρκίνο των μαστών, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο της μήτρας, πυομήτρα, μια ανεπιθύμητη σύζευξη και εάν επρόκειτο για αρσενικό ζωάκι προλαμβάνουμε τον καρκίνο των όρχεων, την υπερτροφία του προστάτη, τους καβγάδες με αλλά αρσενικά και επιθετική συμπεριφορά.
Σωστό είναι τα σκυλάκια που δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη φυλή να μην αναπαράγονται γιατί ίσως μετά να είναι δύσκολο να υιοθετηθούν. Επίσης καλό είναι σκυλάκια άνω των 6 ετών να μην αναπαράγονται.
Στείρωση γίνεται πάντα μετά την εκδήλωση του πρώτου οίστρου στα θηλυκά ζώα(περίπου 3 μήνες μετά από το πρώτο αίμα). Στα αρσενικά η στείρωση μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 8 μηνών.
Προληπτικές εξετάσεις
Προτείνεται από τους κτηνιάτρους να γίνονται κάθε 6 μήνες προληπτικές εξετάσεις του ζώου για 2 πολύ σημαντικά νοσήματα πολύ συχνά εμφανιζόμενα στη χώρα μας : για τη Λεισμανίαση (Καλα-αζαρ) και την Ερλιχίωση. Οι εξετάσεις αυτές για να γίνουν απαιτούν μια απλή αιμοληψία και κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με το καλό που προσφέρουν για την υγεία του ζώου. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται μια φορά τον Οκτώβριο και μια φορά τον Μάιο.
Τέλος όταν το σκυλάκι μας περάσει την ηλικία των 5 ετών προτείνεται να γίνεται 1 φορά τον χρόνο check-up για να διαπιστώνεται η καλή υγεία του ζώου. Δεν είναι υπερβολή να γίνονται αυτές οι εξετάσεις μια φορά τον χρόνο αν σκεφτείτε πως ένας χρόνος για εμάς αντιστοιχεί σε 7 χρόνια του σκύλου μας.
Πηγή : www.attikovet.gr
Της Κτηνίατρου Αθηνάς Θωμαΐδου .