4+1 τρόποι για να βοηθήσουμε έναν σκύλο που φοβάται τις καταιγίδες

Φοβάται και ο δικός σας σκύλος τις καταιγίδες; Αν ναι, σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Είναι μία φοβία αρκετά συνηθισμένη, δύσκολα εξαλείφεται  αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως αντιδρούμε καθώς πολύ συχνά αρχίζει να γίνεται εντονότερη όσο ο σκύλος μεγαλώνει.

Οι αντιδράσεις φόβου ποικίλουν από σκύλο σε σκύλο. Κάποια προτιμούν να βρουν ένα ήσυχο μέρος να κρυφτούν, άλλα γαβγίζουν ασταμάτητα από άγχος, μπορεί να αρχίσουν να τρέμουν έντονα, να βγάζουν σάλια ή ούρα, να ξύνονται ασταμάτητα και στις πιο σοβαρές καταστάσεις επικρατεί πανικός και προσπαθούν να ξεφύγουν από παντού. Ο φόβος στη βροχή ή στις καταιγίδες δεν συνδέεται πάντα με την κροτοφοβία γενικώς. Μπορεί ένας σκύλος να φοβάται τους ήχους της βροχής, όχι όμως τα βεγγαλικά.

Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως στο σκύλο αυτές τις αντιδράσεις φόβου & στρες;

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και με διαφορετικές εμπειρίες, έτσι το άγχος μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες. Η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε ένα καθολικό συμπέρασμα, έχει παρατηρηθεί όμως ότι κάποιες φυλές σκύλων είναι πιο επιρρεπής, όπως τα border collie. 

Το δεδομένο είναι ότι πριν εκδηλωθεί η καταιγίδα το σύνηθες περιβάλλον του σκύλου αρχίζει να αλλάζει και καθώς είναι ζώα της επανάληψης και της συνήθειας η αλλαγή τους στρεσάρει. Συγκεκριμένα μπορούν να ακούσουν τον θόρυβο της καταιγίδας σε πολλή μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι εμείς. Τα αυτιά τους είναι πολύ πιο ευαίσθητα από του ανθρώπου, με αποτέλεσμα οι ήχοι να είναι πολύ πιο δυνατοί και καθόλου συνηθισμένοι. Επίσης μπορούν να αντιληφθούν πολύ πιο έντονα, μέσω της μύτης τους, ότι η μυρωδιά και η πίεση του αέρα αλλάζει. Στη περίπτωση που ο σκύλος έχει συνδυάσει όλες τις παραπάνω κλιματικές αλλαγές και με κάποια αρνητική εμπειρία στη ζωή του, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αλλάξουν.

5 τρόποι για να βοηθήσουμε τον σκύλο:

  • Ψυχραιμία

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν τα συναισθήματα μας. Όταν νιώσουν ότι εμείς αγχωνόμαστε για τον ίδιο τότε θεωρεί πως κάτι πολύ κακό πρόκειται να συμβεί. Είναι σημαντικό να κρατήσετε τη ψυχραιμία σας ώστε να καταλάβει πως παρ’ όλες τις αλλαγές που αισθάνεται όλα θα πάνε καλά.

  • Όχι υπερβολές & πολλά χάδια

Το συνεχόμενο και επίμονο χάιδεμα του σκύλου δεν τον βοηθά καθόλου! Το χάδι είναι ένα σημάδι επιβράβευσης, είναι λάθος να το χρησιμοποιούμε σε καταστάσεις στρες διότι είναι σαν να του λέμε “μπράβο, καλά κάνεις και φοβάσαι”. Φυσικά και μπορεί να έρθει να κουρνιάσει δίπλα μας, αν αυτό του προσφέρει ασφάλεια, όμως οι κινήσεις μας δεν πρέπει να έχουν υπερβολή.

  • Σημείο ασφαλείας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε σε ένα σκύλο που φοβάται τις καταιγίδες, είναι να του δώσουμε την επιλογή ενός σημείου ασφαλείας. Ένα μέρος δηλαδή που μπορεί να αισθανθεί προστασία. Ένα crate ή ένα box μεταφοράς βοηθά πολύ καθώς αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγξουν αυτό τον μικρό χώρο που βρίσκονται και δεν κινδυνεύουν από εξωτερικούς παράγοντες.

  • Εξοικείωση

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να εξοικειωθεί με τους ήχους, τις μέρες που δεν βρέχει, μπορείτε να κάνετε αναπαραγωγή βίντεο με βροντές σε πάρα πολύ χαμηλή ένταση – θα βρείτε πολλά στο youtube.  Παράλληλα συνδυάστε τον ήχο με κάτι ευχάριστο, παιχνίδι, λιχουδιές και ότι του προκαλεί χαρά. Πολύ σταδιακά και αφού δείτε ότι ο σκύλος το ανέχεται αυξήστε την ένταση του ήχου.

  • Καλέστε έναν φίλο!

Οι σκύλοι αρκετές φορές λειτουργούν μιμητικά. Δοκιμάστε, πριν ακόμη πιάσει αρκετή βροχή, να τον φέρετε σε επαφή στο σπίτι με έναν άλλο σκύλο που γνωρίζει καλά και χαίρεται να βλέπει. Εννοείται πως ο άλλος σκύλος θα πρέπει να μην αισθάνεται καμία ανασφάλεια με τις καταιγίδες και να τον ξεσηκώσει για παιχνίδι. Μπορεί όχι με την πρώτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος σας να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε περιβάλλον που όλοι – άνθρωποι και ζώα – είναι χαλαροί και έτοιμοι για παιχνίδι.

Δεν ξεχνάμε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό να του δίνουμε χρόνο και χώρο.

_______________________________________________________________________________

Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.

Λουκία Σχοινά

Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”

Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”

Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”

Πηγή: Εδώ