Η «εκπαίδευση» του ιδιοκτήτη πριν την εκπαίδευση του σκύλου…

Αλήθεια, πόσοι από εσάς θα συναντούσαν τον εκπαιδευτή πριν την απόκτηση ή αγορά του κατοικίδιου; Η πραγματικότητα στην Ελλάδα δείχνει ότι οι περισσότεροι τον επισκέπτονται, αφού αποκτήσουν το κουτάβι της επιλογής τους και συνήθως επειδή η συμβίωση με το «νέο μέλος της οικογένειας» -το οποίο δεν έχει… καλούς τρόπους συμπεριφοράς- είναι από δύσκολη έως αφόρητη. Είναι σαφές ότι ο εκπαιδευτής και τότε μπορεί να βοηθήσει, ώστε η συγκατοίκηση να γίνει πιο ευχάριστη για όλους, αλλά αν είχε ληφθεί μια διαφορετικού είδους μέριμνα εξ αρχής, τα αποτελέσματα θα ήταν σίγουρα πιο ικανοποιητικά και πολλά λάθη θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Το παράδειγμα του εξωτερικού και κυρίως της Αγγλίας και των ΗΠΑ έχει να διδάξει κάτι άλλο: ο ενδιαφερόμενος είτε έχει ήδη επιλέξει κάποιο σκύλο είτε όχι, ορίζει το πρώτο ραντεβού με τον εκπαιδευτή για να συζητήσει μαζί του πρώτα από όλα τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την καθημερινότητά του και τον λόγο για τον όποιο θέλει να αποκτήσει κατοικίδιο. Σίγουρα διαφορετικές είναι οι ανάγκες αυτού που επιθυμεί έναν σκύλο-φύλακα και εκείνου που θέλει να αποκτήσει ένα σκύλο για συντροφιά δική του ή επειδή είναι αίτημα των παιδιών του. Ακόμα, είναι διαφορετικός ο τρόπος ζωής ενός εργένη ο οποίος εργάζεται πολλές ώρες, μιας πολυμελούς οικογένειας η οποία ζει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και ενός συνταξιούχου ο οποίος διαθέτει κήπο.
Σε αυτό το πρώτο ραντεβού, αφού ο ενδιαφερόμενος συζητήσει εκτενώς με τον εκπαιδευτή τις ανάγκες και τις προσδοκίες του και εφόσον συνυπολογίσει το χώρο και το χρόνο που διαθέτει για τη φροντίδα του κατοικίδιου επιλέγει τη ράτσα που θα του ταιριάζει περισσότερο. Στη συνέχεια ενημερώνεται για τις ανάγκες του σκύλου και για τη φροντίδα την οποία πρέπει να του παρέχει σε καθημερινή βάση.

Τι χρειάζεται ένας σκύλος;
-Είναι αυτονόητο ότι ως ιδιοκτήτες τους προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή τους και την ιατρική τους φροντίδα.
-Όλα τα ζώα χρειάζονται παρέα, έχουν ανάγκη τη συντροφιά μας και την αγάπη μας: συνεπώς πρέπει να τους διαθέτουμε χρόνο.
-Είναι απαραίτητο να βγαίνουν βόλτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα από μισή ώρα, για να γυμνάζονται και να εκτονώνεται η ενέργειά τους.

Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης, λοιπόν, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη του στο πρώτο ραντεβού, κατανοεί ότι το κατοικίδιο έρχεται στη ζωή του ως ένα νέο και ισότιμο μέλος της οικογένειας και πως η απόκτησή του σημαίνει ότι αναλαμβάνει καινούριες ευθύνες. Γι’ αυτό υπάρχει και η πιθανότητα μετά τη σχετική κουβέντα ο ενδιαφερόμενος να αποφασίσει να μην προχωρήσει τελικά στην απόκτηση του ζώου. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι οι ρυθμοί της ζωής και η καθημερινότητά του είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να αναλάβει τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Αν ο καθένας από εμάς έμπαινε στη διαδικασία να σκεφτεί όλα αυτά και να επισκεφτεί ένα εκπαιδευτή, πριν αποκτήσει το ζώο που επιθυμεί, τότε θα βλέπαμε πολύ λιγότερα σκυλιά δεμένα ολημερίς στην αλυσίδα τους ή παρατημένα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και περισσότερους χαμογελαστούς και ευχαριστημένους ιδιοκτήτες από την επιλογή τους και από τη συμβίωσή τους με το κατοικίδιό τους.

Εφόσον έχουμε καταλήξει στο σκύλο που θα αποκτήσουμε, ορίζουμε ένα δεύτερο ραντεβού με τον εκπαιδευτή ο οποίος μας ενημερώνει πιο εξειδικευμένα για τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης ράτσας που έχουμε επιλέξει και μας προτείνει μέρη από τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε ή να υιοθετήσουμε το κατοικίδιό μας, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το κουτάβι είναι υγιές και έχει φροντιστεί από τους προηγούμενους κατόχους του, πριν φτάσει στα χέρια μας. Μάλιστα, σε περίπτωση που επιθυμούμε να υιοθετήσουμε ένα ημίαιμο, ο εκπαιδευτής μας ενημερώνει σχετικά με τα «καταφύγια ζώων» που υπάρχουν και μπορούμε να επισκεφτούμε, για να επιλέξουμε τον καινούριο μας «φίλο».
Το επόμενο βήμα είναι να έρθει ο εκπαιδευτής στο σπίτι μας μία ή δύο φορές για την προετοιμασία του χώρου και την προεκπαίδευσή μας, πριν την παραλαβή του κατοικίδιου. Ας μείνουμε, όμως, σήμερα, μέχρι εδώ και την επόμενη φορά προχωράμε αναλυτικά στο τι συμβαίνει σε αυτό το 3ο και 4ο ραντεβού στο σπίτι.

Θέο Κουτσόπουλος
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
West Virginia Canine College


Δημοσίευση στο περιοδικό : Σκύλος+Γάτα