Η άσκηση και εξερεύνηση για το σκύλο μέσω της βόλτας είναι αναγκαία όχι μόνο για τη σωματική του υγεία αλλά και τη ψυχική.
Πολλοί κηδεμόνες σκύλων επιλέγουν τη βόλτα χωρίς λουρί, και ναι αλήθεια, πόση χαρά μας προσφέρει η εικόνα αυτή του σκύλου να τρέχει και να μυρίζει “ελεύθερος”! Πόσο μας ικανοποιεί να βλέπουμε ότι ο σκύλος μας ευχαριστιέται την ώρα της βόλτας!
Όμως τι κινδύνους κρύβει η “ελεύθερη” βόλτα, όταν δεν γίνεται σε προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον; Πολλούς! Για τον ίδιο τον σκύλο, για άλλα σκυλιά, για άλλους συνανθρώπους μας και παιδιά. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά χαμένων σκύλων, σκύλων που τραυματίστηκαν μέχρι και θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, σκύλων που επιτέθηκαν σε άλλους σκύλους, ανθρώπους, ποδήλατα, μηχανάκια, γάτες και πόσες ακόμη περιπτώσεις.
Όλοι οι κηδεμόνες που βγάζουν τον σκύλο τους χωρίς λουρί υποστηρίζουν πως “ο σκύλος μου με ακούει”, είτε είναι εκπαιδευμένος είτε όχι. Φυσικά και υπάρχουν σκύλοι πολύ καλά εκπαιδευμένοι όμως ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα συμβεί κάτι που θα αναστατώσει τον σκύλο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα σκυλιά και δεν είναι υποχρεωμένοι να έρχονται αντιμέτωποι με αυτή τους τη φοβία κάθε φορά που ένας σκύλος περπατά χωρίς λουρί στο δρόμο.
Τι ορίζει η νομοθεσία
Τα άρθρα, 5 του Ν. 4039/2012 και 46 του Ν. 4235/2014 αναφέρουν ξεκάθαρα: “Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο”.
Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου:
« α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό,
β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους
γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις είναι 300€.
Ο περίπατος του σκύλου επιτρέπεται σε όλες τις πλατείες, σε όλα τα δημόσια πάρκα, σε όλους τους κοινόχρηστους, ανοιχτούς χώρους και φυσικά στα πάρκα σκύλων. Απαγορεύεται στους χώρους που έχουν χαρακτηριστεί από τους δήμους, ως παιδικές χαρές.
Ο σκύλος ευχαριστιέται τη βόλτα με λουρί!
Είναι πια γνωστό ότι το λουρί για τον σκύλο λειτουργεί σαν προέκταση μας. Αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο. Μέσω αυτού περνούν μεταξύ χειριστή και σκύλου όλα τα συναισθήματα και οι διαθέσεις. Το άγχος, ο εκνευρισμός , ο φόβος αλλά και η άνεση, η χαρά και ο ενθουσιασμός, είναι συναισθήματα που περνούν από τον κηδεμόνα στον σκύλο και αντίστροφα.
Αυτό που πρέπει να μάθει ο σκύλος είναι ότι δεν χρειάζεται να τον απασχολεί το λουρί. Αν καταλάβει ότι θα πάει όπου θέλει να μυρίσει, όταν το λουρί του είναι χαλαρό, θα σταματήσει να το απαιτεί με έντονο τρόπο (τράβηγμα, γάβγισμα, αναπήδηση). Με λίγα λόγια αυτό που μαθαίνουμε στον σκύλο είναι να αισθάνεται το λουρί σαν θετικό σύνδεσμο ανάμεσα μας.
Η βόλτα είναι η κυριότερη ώρα που του αφιερώνουμε μέσα στη μέρα μας, τι πιο όμορφο από το να μας αισθάνεται μαζί του! Και αν θέλουμε κατά τη διάρκεια να του δώσουμε λίγο “παραπάνω αέρα”, σε κάποιο πάρκο, υπάρχουν στην αγορά λουριά (flexi) που δίνουν περιθώριο αρκετών μέτρων χωρίς παράλληλα να χάνεται ο έλεγχος από το αγαπημένο μας κατοικίδιο.
Ζούμε σε μία οργανωμένη κοινωνία, ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων είναι απαραίτητα ώστε να ζούμε αρμονικά. Το λουρί στο σκύλο, κατά τη διάρκεια της βόλτας, είναι ένδειξη υπευθυνότητας και πολιτισμού.
______________________________________________________________________________
Στο email loukiasx@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να παρουσιάσουμε.
Λουκία Σχοινά
Υπεύθυνη γραφείου υποδοχής και οργάνωσης εργασιών στο “Pallini Kennels – Athens Pet Resort”
Απόφοιτη της σχολής εκπαιδευτών σκύλων “Professional Dog Trainers Institute”
Μέλος του σωματείου “Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδος”
Πηγή: εδώ